"Najdi si své óčko" na Trnávce

Kategorie: RCEO Zveřejněno: pondělí 26. září 2016 6:41 Napsal Aleš Krátký

Ikdyž se nám léto odporoučelo a nastoupil astronomický podzim, tak se ještě počasí drží a je možnost vyrazit na nějakou z posledních leteckých soutěží tohoto roku. Tentokráte jsem měl možnost obšťastnit svou účasti soutěžící a pořadatelé na soutěži RCEO na Trnávce.

7:00 - budík křičí na celou ložnici, odborným, zcela automatizovaným způsobem ho odhazuji na druhou půlku postele a obracím se na bok. Po chvíli mě ale škaredým způsobem osvítí slunce, a tak se probírám a spouštím další automatický program "Aleši prober se" a než se naději, stojím v oblečení a letadly v ruce před autem :) 

Cesta trvá necelých 50 minut a tak si jedu na pohodu, abych tam nebyl moc brzo a nevypadal jak nějaký nedočkavec. Ve chvíli, kdy jsem přejel cedulku "Moravskoslezský kraj" jsem zajel do báječné mlhy, která byla tak hustá, že mléko z Tesca je proti tomu průsvitná voda. Ubírám nohu z plynu, a čekám kde se vynořím. Po chvíli je ale mlha pryč a tak zase zrychluji abych o pár minut později zajel do ještě hustší mlhy. To už nebyla žádná sranda, a nešlo vidět vůbec nic. Slepě důvěřuji navigaci a když řekne odbočte vlevo, trhám volantem a odbočuji. Naštěstí tam odbočka byla a tak se sunu dle pokynů dál a dál.

Prý jsem někde u Mošnova, tvrdí mi. Prý jsem přímo před hlavní halou letiště Mošnovského, tvrdí mi. A když mi tvrdila, že jsem minul odbočku na modelářské letiště, tak jsem ji také nevěřil. Ona ale holka měla pravdu. Na Trnávku nejedu poprvé, pamatuji si kde mám odbočit, ale odbočka prostě vidět nešla ani za mák a tak jsem se dvakrát vracel než jsem trefil správný vjezd na plochu. Chvíli to vypada, že tam asi budu sám, ale postupně se začaly vynořovat další a další auta mých kolegů. Když jsem vystoupil, napadlo mě že bych zde mohl namalovat sérii olejomaleb na téma "věci v mlze". Lidi v mlze, Letiště v mlze, Letadlo v mlze, Srnka v mlze :) vše dokonalé vymalováno do nejmenších detailů bílou na bílem :-D haha.

Nejen že byla mlha, ale byla i zima a tak všichni, kteří dorazili v letní mikině klepali kosu až to cinkalo. Chvílemi jsem se zahříval v autě, pak se snažil rozhýbat pohybem, pak zase auto, ale bylo to marný a marný. Začátek byl plánován na 9:30, ale protože mlha stále neustupovala čekalo se.  Celkem nás bylo 19, a já byl v první skupině s tím, že až bude první várka chtít letět, má mávnout a půjdeme na to.

Měl jsem s sebou malého, ale i velkého ptáka. Zvolil jsem velkého, neboť těsně pod mraky byl ještě z části viditelný a s malým bych musel tak o 100 metrů výše. Takže za mě se mohlo letět hned a malí ptáci by neměli šanci :). Nakonec se ale trošku rozfoukalo a mlha byla ta tam až okolo 11 a mohlo se začít i s viditelnými letadly.

Říkám si, že tentokráte to pojmu víceméně jako testovací soutěž. Pokoušel jsem se trošku doladit Storka, kterého jsem dokonale utopil na soutěži F5J v Dubu. Vzal jsem tedy "potápku" a šel na věc. Otestoval jestli se vše zmátořilo a vyschlo, a je třeba říci že zmátořilo :) Nese se to moc hezky, opravdu moc hezky. Všichni ostatní měli, krom pár 3metrových vyjímek, malé ptáky, a tak jsem si připadal jak Orel Mořský nad hejnem Poštolek.

Šlo kolo za kolem, mírně se rozfoukávalo, vylézalo slunce, termika také byla .. zkrátká naprostá pohoda a krása ! Skvělé jsme si zalítali, dostali báječné párky s horčicí, a na to, že jsme v 11 začali jsme měli dolítáno chvíli po 14 hodině. Fakt fofry, nestíhal jsem ani dobíjet baterky.

Mám to za sebou. Letadlo v celku, dobré polítaní, nespálená tlama. Jsem nad míru spokojen. Sice jsme si říkal, že to asi nedopadne (byly tam jiné esa, jako např. Petr Šnyrych, Ondra Matula nebo Hauk Martin). Kluci sice přišli s tím, že jsem první, ale nevěřím ani za mák.

No co čert nechtěl, fakt že jo :) Tak s údivem děkuji, přebírám poctivou placku ze zlata (doma ji zkusím roztavit do malé cihličky).

Řekl bych, že celkově byla soutěž moc vydařená, a ikdyž se počasí zdalo ze začátku dost na draka, tak se vybralo a bylo moooc pěkně. Díky pořadatelům a za týden je poslední štace a konec sezóny.

  1. Aleš Krátký
  2. Vláďa Horník
  3. Ondra Matula

Fotky

Zobrazeno: 5105

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám