#2 RCEK 13.7.2013 – Vsetínská “splachovačka“

Kategorie: RCEK Zveřejněno: pondělí 15. červenec 2013 15:10 Napsal admin

Taková situace ještě nenastala, a oba pisálky dozajista velmy zaskočila :) Dva články z jedne soutěže se podaří sepsat jednou, maximálně dvakrát za deset let.Užijte si tak alespoň pohledu ze západu a druhý z východu naší republiky.

Účast na této akci jsem si naplánoval v rámci každoročního prázdninového výletu na modelářskou Moravu. Letos Hraničáci pořadatelsky vyměkli, a i díky tomu jsme se synem poprvé zavítali do tajemného Vsetína. Proč tajemného? No protože Vsetín, se specifickou polohou letiště v údolí mezi kopci, obestírá spousta povídaček o nelogickém větrném proudění, super úzkých stoupácích, super širokých klesácích… Splachovačky, kdy si v pohodě letíte v luxusní výšce na přistání k bodu, a za pár vteřin lovíte model ve vysoké trávě, atd., atd… Jen shrnu, nic tak tajemného ve Vsetíně už pro mne není, protože je to všechno PRAVDA J A krom toho všeho se dá startovat třeba proti slušnému větru jedním směrem, aby jste následně ve 200m obrátili model o 180 stupňů a létali proti větru vanoucímu z druhé strany…

Sešlo se nás na 20 RCE-Kačerů, celá moravská elektrošpička. Jen ten jedenadvacátý přihlášený, poslední ve výsledovce, se nějak při urputném čučení na FaceBook pozapoměl odhlásit… ;) Bylo také hezké, že kromě mne se z Čech zůčastnili ještě i dva podkrkonošáci Leoš Tomiška s Mirkem Čípem, kteří dali soutěži statut akce takřka mezinárodní! Soutěžilo se na 5 kol základu s jedním škrtáním nejhoršího výsledku, a následně postupovalo 6 nejlepších do jednoho suprfinále. Počasí bylo naprosto fantastické, polojasno, teplo kolem 22 stupňů, a mírný větřík 3-4mps s roztomilými poryvy. Létalo se o 106, z favoritů nehezky doplatili na Vsetínské splachováky Aleš Krátký se Zdeňkem Malčíkem, ty to stálo dokonce postup do finále. Já osobně jsem si to s Petrem Malčíkem ve stejném letu také okusil, a tak jsem se klidně mohl zapsat u KST (Klubu severomoravských turistů…), kteří se chodili projít pro modely do vysoké luční trávy, ale nám dvěma to naštěstí finálovou účast neohrozilo. Ohledně fajného fungování Sorg programu di Alessio del Corto, snad bych si dovolil jen požádat buď organizátory, aby přihlédli při rozlosování k počtu letů pilotů a posunuli je tak, aby se pokud možno nepotkávali s někým 4x z pěti letů (já a Radim B…), a nebo vůbec (já a Radek M...) a nebo přímo Aleše, aby toto v programu nějak eliminoval. Naprosto spolehlivě létal v základu Radek Malčík, který s pěti 1000-ovkami postoupil do finále z prvního místa.

Celkově se postupovalo v tomto pořadí: Radek Malčík, Petr Kurjan, Radek Novotný, Radim Barč, Petr Malčík, a František Odehnal.

Na finále se vsetínské splachovačky trošku uklidnily a vzduch zahoustnul, a plný čas nalétali všichni finalisté. Motor se vypínal už po 28s – Radek Malčík, já dal 30s, a zbytek finalistů si malinko přitápěli pod kotlem na nějakých 38-40+ sekund chodu motoru. Radek Malčík potvrdil suverénní výkon i ve finále, po letošních výsledkových plívách uzemnil model na značce 100b, a spolu s nejlepším časem tak zaslouženě vyhrál.

Na bedně jsme se seřadili následovně:

  1. 1.Radek Malčík, 1030 bodů, Daidalos 250
  2. 2.Radek Novotý, 1015 bodů, Q12
  3. 3.Petr Kurjan, 1005 bodů do žebříku, Daidalos 250

Před startem jsem měl nachystané oba své modely, Magic Special i Q12, ale vzhledem k turbulentní divočině jsem téměř celou soutěž odlétal s Q12, která má hlubší křidélka a tudíž i pocitově ostřejší reakce na pohyb kniplu. K akci ještě dodám, že díky vsetínským splachovačkám to pro mne osobně bylo jedno z nejhezčích a nejzajímavějších polétání. Výborný oběd k nám přijel na letiště s rozvozem z místní restaurace. Punc na důležitosti celé vsetínské akce dodaly I návštěvy modelářského gigavýrobce Bohouše Reicharda, a dále i jednoho ex-modeláře, ex-ministra, ex-starosty Vsetína, a současného senátora Jiřího Čunka.

Fotky zde (Malčatým)

Výsledky zde

Radek Novotný

Zobrazeno: 5575

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám