RCEV Polanka 2023

Kategorie: RCEV Zveřejněno: neděle 24. září 2023 10:39 Napsal Aleš Krátký

Tak jo, dlouho jsem nic nenapsal (a kromě Vaška Jeništy na to všichni prdíte), takže to musím opět zachraňovat. No, ono se těžko něco píše, když nikam nejezdím :-D. To je pořád : ještě udělám doma tamto, ještě je malej nemocnej, ještě musím tam a tam, ještě... no a najednou je konec sezóny a vy jste vlastně nikde nebyli. Já konkrétně jsem byl 23.4 na RCEP v Uničově, kde jsme dopadl jak sedláci u Chlumce, a podruhé včera v Polance na RCEV. Jó, bláhově jsem se tam s klukama hádal, že jsem byl na prvním díle Nakládače a prd, ono to bylo před rokem :-D tak se jim tímto jménem našeho podniku Katoda Olomóc omlouvám.

Občas jsem si ale čas na polétání "za barákem" našel a párkár do měsíce si šel na půl  hoďky "zapůšťat" abych nevyšel úplně ze cviku.  Možná to bylo tím, že jsem toho moc nenalítal, nebo že jsem přešel na jinou vysílačku (o tom bude článek později) nebo tím, že jsem zestárl, každopádně jsem se pořád né a ne něnjak vnitřne spokojit s aktuálním letadlem, resp svými výkony.

Číst dál: RCEV Polanka 2023





Mistrovství ČR v kategorii RCEV Trnávka, 3. 9. – 4. 9. 2022

Kategorie: RCEV Zveřejněno: pátek 23. září 2022 18:27 Napsal Aleš Krátký

K uspořádání vrcholné soutěže pro všechny piloty z Česka nestačí být zkušený modelář a dobrý manažer. To, že hlavní organizátoři MČR RCEV 2022 Kamil Kičmer z LMK Ikarus Ostrava a „jeho pravá ruka“ Radim Barč z LMK Polanka byli pro tento úkol nejlepší volbou, jsme věděli již říjnu 2021, kdy trenér Radek Novotný tuto informaci na www.stoupak.cz zveřejnil. Základní starost pořadatelů však začíná u zajištění dostatečně velké letové plochy s přilehlým místem pro kemp a zázemí účastníků. Jasnou volbou bylo v době rozhodnutí o uspořádání mistroství vyzkoušené letiště Trnávka (LKTRNA). Jde o neveřejnou plochu pro SLZ využívanou modeláři. I když leží v řízeném okrsku letiště Ostrava – Mošnov, nebyl až do roku 2022 s organizováním modelářských soutěží na Trnávce problém.

Číst dál: Mistrovství ČR v kategorii RCEV Trnávka, 3. 9. – 4. 9. 2022





RCEV Hořice 1.8.2020

Kategorie: RCEV Zveřejněno: pondělí 3. srpen 2020 18:14 Napsal Aleš Krátký

Prý jsem si psaní článku vylosoval tím, že jsem vyhrál. Nejlepší články stejně umí psát Honza Kubica, tak se tu pokusím jen o krátké „telegrafické“ shrnutí. :)

Počasí na sobotu vypadalo už z předpovědí luxusně, a taky že jo. Horko až 30 stupňů, vítr 1-2 metry, a totálně vymetená modrá obloha.

ALE, vzduch pěkně divný, zrádný. Při tréninku ráno před soutěži jsem asi z 8 startů nálétal snad jen jednou. Nenosilo to, a byla k tomu nějak velká přitažlivost zemská.

Lety podle toho taky vypadaly. Jen pár borců se dokázalo vyhnout totálním splachovákům, a nalétat všechny plné časy. Osobně jsem si bezradnou chvilku vybral hned dvakrát, z výšky přes 120m jsem nalétal ani ne 3 minuty. Naštěstí se mi ty 2 průserovky vešly do jednoho (třetího) kola, když jsem si dal stejnou plívu i v opakovačce. Zbytek se už dal.

Číst dál: RCEV Hořice 1.8.2020





Polanecký nakládač nebo Polanecká nakládačka ?

Kategorie: RCEV Zveřejněno: sobota 6. červen 2020 17:16 Napsal Aleš Krátký

Tak po dlouhé době máte opět možnost si přečíst nějaký můj výtvor stvořeny z bohatých zážitků na soutěži, kam se občas podaří vyrazit a nasbírat podklady pro sepsání nějakého, dozajista velmi působivého, čtení. Samozřejmě bych opět rád apeloval na všechny naše letce, kteří by se chtěli podělit o zážitky ze soutěže ať se nebojí, a prostě se mi ozvou, a něco spolu vymyslíme.

Takže jdeme na to :)

Polanecký nakládač, nebo spíše Polanecká nakládačka. Tak by se dalo nazvat dnešní soutěžení na již tradičním místě v Polance nad Odrou. Letiště dobře známé mnohým soutěžícím za různých povětrnostních podmínek. Tentokráte to Radim vymyslel velmi dobře, a mezi deštivým pátkem, a beznadějnou nedělí domluvil skvělé slunečné počasí na sobotu, a  tak jsem naprosto luxusně spálený !

Číst dál: Polanecký nakládač nebo Polanecká nakládačka ?





Letní výškoměry Trnávka – na podzim

Kategorie: RCEV Zveřejněno: středa 9. říjen 2019 10:05 Napsal Kamil Kičmer

Po Dinu a Polance přichází na Moravě řada na Letní výškoměry, pořádané LMK Ikarus. Název je v tuto dobu trochu divný, ale je to tím, že soutěž byla v létě v kolizi s MČR F5J, a tak došlo k posunu termínu. Termín jsme záměrně posunuli na víkend kdy jsme měli plánovanou soutěž F5J, tak ať si usnadníme přípravy, a zajištění všeho potřebného. Spousta pilotů ještě při F5J létá i RCEV, tak si užijí krásný, letecký víkend, mysleli jsme si. Ale to bychom z plánování termínů našich soutěží na deštivé víkendy nemohli udělat tradici.

Takže v sobotu po příjezdu na plochu, kontrole meteoradaru, potvrzení si informace ohledně deště na celý den s věží na letišti Leoše Janáčka v Mošnově, všechny obvoláváme a posouváme termín na příští neděli. Jedeme domů a doufáme, že aspoň zítra se to na RCEV povede. Povedlo, po příjezdu na plochu v 7:00 teploměr ukazuje 5°C. Vítr je okolo 4m/s. Vystupujeme z auta a oblékáme si vše co jsme si na oblečení vzali s sebou. (Série fotek kdy se Martin obléká). Po vybudování zázemí se sjíždějí první účastníci. Všichni mají stejné pocity, a hledají vše na snížení vlivu studeného větru.

Číst dál: Letní výškoměry Trnávka – na podzim





RCEV Dino #2 - Vše v jednom :)

Kategorie: RCEV Zveřejněno: úterý 24. září 2019 20:23 Napsal Aleš Krátký

"Vše v jednom" naprosto přesně vystihuje druhou letošní soutěž RCEV na Dinu v Orlové. Kdo na tomto letišti někdy byl, ví, že to není jen obyčejné letiště, ale má v okolí vše, co chcete i nechcete u letiště mít :) Rovinku nad plochou, dolinku vedle letiště, nafoukávaný svah směrem po větru, vysoké stromy, od kterých se odráží termika, ale i zákeřné rotorové dolinky nebo éro-lapky (stromky a keře, které k sobě přichytí letadlo, jakmile se přiblíží :-D)

Pokud ještě do tohoto balíčku přidáte i ranní bezvětří a zimu, a odpolední smažení se na slunci s termickými i netermickými větry vanoucími na letišti a z toho plynoucí stoupáky široké, úzké i velmi rychle klesavé, dostanete prostě ono all-in-one řešení, které vás proklepne jako na žádném jiném letišti v ČR ;)

No a do třetice nesmíme zapomenout na organizátora, který to celé v podstatě organizuje "vše v jednom člověku", a to je Petr Koláska, který rok co rok zvládá neuvěřitelné množství úkonů, aby jsme si mohli zalétat. Sám poseká letiště, sám ho ráno v pět pohrabe, poté vybalí stan, aparaturu, přistávací pásky, výsledkový monitor, nastartuje centrálu, ohřeje vodu na párky a zapojí rychlovarnou konvici na kávu, sám zapisuje výsledky a nakonec i sám vyhraje ? Whoho ..

A jestli ještě někdo napíše, že je organizace soutěže v jejich klubu nereálná, dostane odemne přes obličej výškovkou mého letadla ! Stačí pouze chtít... a my všichni Petrovi velmi děkujeme, jsi masér !! 

Číst dál: RCEV Dino #2 - Vše v jednom :)





O Polaneckého nakládače díl 3. - poslední

Kategorie: RCEV Zveřejněno: pondělí 2. září 2019 19:38 Napsal Kamil Kičmer

Dobrý den všem čtenářům a čtenářkám.

Klub LMK Polanka pořádá soutěže už mnoho let. Nutno podotknout, že vždy s velkým přehledem, precizností, disciplínou, ale hlavně v dobré atmosféře. Proto na jejich soutěže tak rád jezdím. Aby to každým rokem bylo zajímavější, a byla nová motivace, vymýšlejí nové výzvy. Pro tento rok vymysleli seriál tří soutěží v kategorii RCEV, a ten kdo v celkovém součtu získá nejvíce bodů, obdrží zvláštní cenu a bude oceněn titulem „Polanecký nakládač“.

Už zase stejný první odstavec jako minule, proč? Pro připomenutí hlavní myšlenky třídílného seriálu Polaneckého nakládače. Radim nechal klasicky otevřít přihlášky, a tak využívám první možnost k přihlášení. Bude to týden po MČR RCEV, většina pilotů se této akce roku zúčastnila, budou všichni excelentně připraveni a bude to opět skvělá soutěž. Já se na MČR RCEV těšil celý rok, bohužel jsem tam být nemohl. Tak si aspoň užiji závěr tohoto seriálu, říkám si.

Číst dál: O Polaneckého nakládače díl 3. - poslední





O Polaneckého nakládače díl 2.

Kategorie: RCEV Zveřejněno: neděle 28. červenec 2019 6:41 Napsal Aleš Krátký

Dobrý den všem čtenářům a čtenářkám.

Klub LMK Polanka pořádá soutěže už mnoho let. Nutno podotknout, že vždy s velkým přehledem, precizností, disciplínou, ale hlavně v dobré atmosféře. Proto na jejich soutěže tak rád jezdím. Aby to každým rokem bylo zajímavější, a byla nová motivace, vymýšlejí nové výzvy. Pro tento rok vymysleli seriál tří soutěží v kategorii RCEV, a ten kdo v celkovém součtu získá nejvíce bodů, obdrží zvláštní cenu a bude oceněn titulem „Polanecký nakládač“.

První odstavec stejný jako minule, proč? Pro připomenutí hlavní myšlenky třídílného seriálu Polaneckého nakládače. Radim nechal klasicky otevřít přihlášky, a tak využívám první možnost k přihlášení. Těšíme se na druhý díl a na další cenné body. S napětím sleduji kdo se přihlásí, a kdo bude mít třeba dovolenou. Rivalita je rivalita. Den před uzavřením přihlášek je počet soutěžících 22. Gratuluji Radimovi za krásnou účast. To že konečné číslo bude 28 myslím nenapadlo nikoho. Na tuto kategorii je to nezvykle hodně. Díky všem, že tato kategorie zažívá opět vzestupnou tendenci zájmu.

Číst dál: O Polaneckého nakládače díl 2.





O Polaneckého nakládače díl 1.

Kategorie: RCEV Zveřejněno: čtvrtek 6. červen 2019 7:06 Napsal Aleš Krátký

Dobrý den všem čtenářům a čtenářkám.

Klub LMK Polanka pořádá soutěže už mnoho let. Nutno podotknout, že vždy s velkým přehledem, precizností, disciplínou, ale hlavně v dobré atmosféře. Proto na jejich soutěže tak rád jezdím. Aby to každým rokem bylo zajímavější, a byla nová motivace, vymýšlejí nové výzvy. Pro tento rok vymysleli seriál tří soutěží v kategorii RCEV, a ten kdo v celkovém součtu získá nejvíce bodů, obdrží zvláštní cenu a bude oceněn titulem „Polanecký nakládač“.

Týden před soutěží si procházím jména přihlášených, a říkám si, je to super, spousta kamarádů, spousta konkurence, bude to zase zajímavá soutěž. V propozicích se píše o startovném 100Kč, a občerstvení opět nikde. Ještě že se v RCEV může opakovat, a člověk si za tu 100 aspoň zalítá. ?

Číst dál: O Polaneckého nakládače díl 1.





RCEV zavírák V Suché 2018

Kategorie: RCEV Zveřejněno: středa 17. říjen 2018 12:28 Napsal Radek Janovský

Po roce, jsem se opět zúčastnil poslední, úplně nejposlednější soutěže v kategorii RCEV - Zavíráku v Suché. Původně, jsem se chtěl z psaní článku vyvlíknout a nechat to na Honzovi Kubicovi, který připravuje reportáž + fota z každé soutěže, které se zúčastní a musím říct, že mu to jde velmi dobře a rád jeho reportáže na RCEX čtu. Bohužel, Ruda nechtěl slyšet o tom, že článek nebude a trval si na svém. A tak vzniklo několik řádků o sobotní soutěži.

Jak jsem psal v loni, v Suché se mi daří, místní modelářské letiště mám moc rád, i když zejména po mistrovství „velkých“ F5J se mnou asi spousta pilotů souhlasit nebude.
Sešlo se nás celkem 19, což je slušné číslo. Ráno nás přivítala modrá obloha, mírný vánek a vše nasvědčovalo tomu, že počasí vyjde stejně perfektně, jako před týdnem v Plzni, kde se konali termické hody.

Ráno po příjezdu, pozdrav se známými piloty a kamarády, trochu hecování a pro první nedočkavce začaly tréninkové lety. Vše nasvědčovalo tomu, že naletět v prvních kolech plný čas ze 150m, nebude až takový problém. Následoval nástup před soutěží, představení hlavního rozhodčího soutěže Jardy Imiolka , nečekaně Česká hymna, půšťaná na povel (Ruda musí mít vždy něco extra) a cca okolo půl desáté se šlo na start.

Číst dál: RCEV zavírák V Suché 2018





Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám