Dobré RES rady pořadatelům od pořadatelů

Kategorie: RES Zveřejněno: pátek 28. srpen 2020 8:27 Napsal Ladislav Bušek

Jak soutěžní praxe ukázala, RESky nejsou jen kategorií pro vstup začátečníků a mládeže do soutěží, ale také pro vstup nekušených pořadatelů do světa složitějších soutěží. Proto jsem se rozhodl posbírat rady a poznámky od různých autorů, které se ke mně dostaly a zaznamenat si je pro případ, že by se vyskytl nějaký problém. Možná, že se budou hodit i vám.

Co se týče SORGu:
– rozlosování dělat až na místě těsně před soutěží, protože přemisťování, přidávání a ubírání soutěžících je problematické. Po rozlosování vždy pečlivě zkontrolovat, zda jsou v každém kole nalosováni všichní závodníci. Pokud je něco špatně, rozlosování je třeba zopakovat a to třeba i několikrát až je výsledek správný. (A to byla právě moje chyba, že jsem si nevšiml chyby v rozlosování. Pak mi ve 3. a 4.kole chyběl nalosovaný vždy jeden závodník a musel jsem to přepočítávat ručně.)

Číst dál: Dobré RES rady pořadatelům od pořadatelů





Pár poznámek pro časoměřiče a rozhodčí

Kategorie: RES Zveřejněno: středa 10. červen 2020 19:48 Napsal Ladislav Bušek

Jako trenér RES se setkávám s dotazy na výklad pravidel, na měření a celkové hodnocení letu a činnost časoměřiče potažmo činnosti pověřeného rozhodčího při nedostatku oficiálních časoměřičů. A tyhle rozumy mám rozdávat já, který jsem sám žádnou soutěž RESů neuspořádal. Zkusím to nějak převyprávět.

Nejdříve se podíváme na časoměřiče.

Jeho činnost začíná spuštěním pracovního času 9 minut v každém kole. Od tohoto okamžiku je tzv. k dispozici soutěžícímu na startovišti.  Soutěžící v pracovním čase může provést libovolný počet startů a může mít s sebou maximálně 3 pomocníky.

Číst dál: Pár poznámek pro časoměřiče a rozhodčí





Vzletět s RESem do oblak, ale jak? Udělej si prak!

Kategorie: RES Zveřejněno: úterý 2. červen 2020 20:48 Napsal Ladislav Bušek

1. Sežeň si vhodnou gumu. Nechci Tě odrazovat od pokusů objevit nový světadíl, ale pokud chceš ušetřit čas a neprocházet slepé uličky, které mimochodem za Tebe již prochodili jiní, kup žlutou gumu od Seta Modelltechnik. Buď přes KLeM SMČR nebo přímo od Seta Modelltechnik či od Zeller Modelbau. Přeměř ji a zkrať na délku 15 metrů. Více v článku níže :)

Číst dál: Vzletět s RESem do oblak, ale jak? Udělej si prak!





Proč sis nejdříve nepřečetl pravidla aneb vžité omyly ohledně RES

Kategorie: RES Zveřejněno: úterý 2. červen 2020 19:34 Napsal Ladislav Bušek

Za tu dobu, co sleduji dění kolem kategorie RES mohu říci , že 83% zájemců o tuto kategorii se seriózně nezabývalo studiem pravidel. Maximálně si je přečetli stylem rychlostudia, který praktikoval již V.I.Lenin. Mladší asi nevědí, nám starším byl předhazován jako vzor - takže vysvětlím a připomenu - V.I.Lenin potřeboval rychle nastudovat velké množství materiálu, proto pročítal jednotlivé stánky pouze úhlopříčně z levého horního rohu směrem do pravého dolního rohu. Víme jak kvalitní byl jeho světonázor vybudovaný na základě takto nabytých vědomostí...
Abychom se vyvarovali podobných zbytečných omylů, dovolím si shrnout a uvést na pravou míru to, co jsem již od modelářů zaslechl či četl.
Pravidla kategorie RES jsou dostupná ve Sportovním řádu Leteckých modelářů na straně 120.

Číst dál: Proč sis nejdříve nepřečetl pravidla aneb vžité omyly ohledně RES





Startujeme s RESem

Kategorie: RES Zveřejněno: úterý 2. červen 2020 19:16 Napsal Ladislav Bušek

„Jsem nový trenér tohohle mančaftu. Vy mi budete vykat, já vám budu tykat, jasný? Vyžaduju naprostou kázeň a dokonalou znalost pravidel, chci vidět nasazení při stavbě a týmovýho ducha při lítání.“

Tolik nevážně míněný úvodní proslov ve stylu mého trenérského vzoru Luboše Hrouzka (seriál Lajna).
Myšlenka na spuštění RES stránek se mi již nějakou dobu honila hlavou, ale definitivně jsem se rozhodl až po konzultaci se zakladatelem FB a Messenger skupiny RESy Česká Republika Tomášem Hlavinkou, se kterým jsme se shodli, že nosné informace by neměli zapadnout v marastu sociálních sítí a diskusních fór, ale měly by být někde shromažďovány k pozdějšímu jednoduchému dohledání a využití. Do toho přišla nabídka od Aleše Krátkého, provozovatele portálu Stoupák.cz. Složité rozmýšlení - vlastní web nebo Stoupák? Jak to tedy vlastně udělat. Prozatím jsem se rozhodl pro dvojkolejnost s tím, že v budoucnu třeba jednu kolej odstavím. Takže se nedivte, když stejné články najdete na dvou místech.Myslím, že to není nic proti ničemu.

Číst dál: Startujeme s RESem





S ERESem Starwood v koronavirem prosyceném ovzduší

Kategorie: RES Zveřejněno: sobota 23. květen 2020 22:07 Napsal Ladislav Bušek




Res video

Kategorie: RES Zveřejněno: sobota 23. květen 2020 20:23 Napsal Ladislav Bušek




Chci létat s RESem tam u nás za lesem

Kategorie: RES Zveřejněno: sobota 23. květen 2020 19:26 Napsal Ladislav Bušek

Rhead4

Ale jak si mám toho ten model nové kategorie pořídit? Mám jej koupit hotový? Mám koupit stavebnici v rozsypu? Nebo mi bude stačit jenom plánek?

Kámo, hotový model nekupuj , to je blbost, to je jako kdybys hodil peníze do kanálu. No ale když jinak nedáš a máš jich tolik - v naší kotlině je k dispozici mírně kontroverzní model RESCO, ale když si pohlídáš stavební pravidla a mírně jej upravíš, tak to bude dobrý model. Jistě cítíš, že něco není v pořádku - takových peněz a ještě model upravovat? No, odpověz si sám.

Na Tvém místě bych šel do nějakého pěkného rozsypu. Z čeho vybírat? Zalovíme zatím jen v ČR a SR.
Koliks toho postavil? Zatím nic moc? Tak zkus Starmade, získáš zkušenosti.

Jo Ty už chceš nějaký výkonný soutěžní model? Tak si vyber:
Eli (vyrábí Julius Valaštiak … Julius.valastiak(zavináč)gmail.com)
Kiwi (vyrábí Tomáš Hlavinka … tomashlavinka(zavináč)seznam.cz)
K2000 (RC Team K.Svoboda)
Liptov (vyrábí Julius Valaštiak … Julius.valastiak(zavináč)gmail.com)
Starwood (Star Models)
Poštolka (CzechAero)

Nebo Ti stačí plánek a postavíš si model komplet sám?
Resek a Reska (plán RC revue)

Nestačí Ti česká nabídka? Tak koukni do zahraničí, nejlépe k Zellerovi, tam si snad už vybereš.

 





Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám