Ahoj přátelé,
Včera jsem se vrátil z plenárního zasedání FAI. Nechtěl jsem psát další zprávu dříve.
Děkuji všem, kteří smysluplně reagovali na předchozí zprávu. Nicmémě musím konstatovat, že v některých případech došlo k nepochopení.
Svůj úmysl o kolektivním rozhodování a chcete-li o zavedení demokracie do práce komise myslím naprosto vážně. Teď a kdykoliv v budoucnu.
Patrně jsem se v tomto bodě vyjádřil příliš stručně, takže mé představy o práci komise rozvedu podrobněji.
1. Každý člen komise má právo vznášet návrhy, nápady na změny pravidel atd. Prakticky se to bude dělat tak, že každý člen komise může otevřít vlákno v sekci komise na Stoupáku. Viz dále. To je také v souladu se Sportovním řádem: návrhy k pravidlům smí podávat každý člen Svazu.
2. O návrzích se v této sekci Stoupáku otevřeně a věcně diskutuje. Kdo si myslí, že nemá potřebné znalosti, jednoduše nediskutuje.
3. V září rozešlu hlasovací formuláře, kde se každý člen komise může definitivně vyjádřit k projednávaným návrhům. Kdo se necítí, k danému budu prostě nehlasuje. To je naprosto legitmní.
Jmenovité výsledky hlasování dostanou členové komise pro informaci.
4. Doporučené návrhy předám KleM, která je posoudí a případně zavede do pravidel. Naše komise takovou pravomoc nemá.
To není nic nového. Tímto způsobem fungují všechny národní komise i subkomise FAI, se kterými jsem se kdy nějakým způsobem setkal.
Prakticky: Aleš pro nás udělal na Stoupáku neveřejnou záložku, kterou můžeme pro naše účely volně používat. To je obrovské zjednodušení, usnadnění a zlepšení přehlednosti diskusí. Aleši, díky.
Nyní budu na Stoupáku podle časových možností postupně otevírat jednotlivá vlákna, o kterých se začalo debatovat. Dosavadní diskusní příspěvky již do vláken kopírovat nebudu.
Opakuji, že nechci, aby se naše jednání zveřejňovalo. Tak to bylo již v Programovém prohlášení a žádný člen komise neprotestoval. Nejde o tajnosti, ale o to, abychom zamezili nesprávným interpretacím, dohadům atd.
K tomu došlo už v rámci naší komise. K mému překvapení se mi vytýkaly názory, které jsem nikdy neřekl ani nikde nenapsal (!)
K jednání FAI bych chtěl napsat zvláštní článek. Jednání bylo do velké míry ovlivněno zaváděním prvků umělé stabilizace. Modelářství pravděpodobně stojí na důležité křižovatce a zatím nikdo neví, co s tím a co bude dál. Zatím se nedospělo k jednotnému stanovisku, které by se objevilo v Základním svazku pravidel. My sice nemůžeme ovlivnit pravidla FAI, ale budeme muset rozhodnout o národních kategoriích. Vlákno s informacemi otevřu, zjevně jako první, protože zrovna situace v kategoriích F5 mi není pro letošní rok úplně jasná. Některé záležitosti mi došly až cestou domů.
S pozdravem
Ivan
Je to rebel ! při zatýkání tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho... jednoho zesměšnil, navrhuji zavřít ho nadoživotí! To jako do konce života?