Zachvácen kutilským nadšením a inspirován Malčíkovic přepravníma bednama jsem se rozhodl, že už mě nebaví nosit do auta letadla na soutěže natřikrát-čtyřikrát, a pustil se do stavby přepravního "Flight Case" - všechno pěkně pokupě v jedné bedně. Tak to třeba někoho inspiruje...
Původní myšlenka byla sestrojit jej klasicky jako
normální flight case používané ponejvíce v hudebním průmyslu
, kterých mám už pár za sebou. Jenže i při použití 7mm materiálu by ta potvora váhově převýšila obsah asi tak dvacetkrát a bylo by to tak trochu s kanónem na vrabce... Takže tudy ne. Protože neplánuji s letadlama cestovat v kamionu přes půl světa, zvolil jsem odlehčenou variantu. Materiál na stěny je
reklamní pěněné PVC
(5mm), které má tu výhodu, že se dá řezat obyčejným odlamovákem a váží desetinu toho, co překližka. Nevýhoda je větší pružnost a menší odolnost materiálu oproti dřevu, ale pro daný účel je naprosto vyhovující.
Z nařezaných desek byla vteřiňákem (nejlepší lepidlo na daný materiál) slepena "krabice" o rozměrech 170x40x20 cm, aby se do ní pohodlně vešlo i F5J. Zevnitř byly rohy pojištěny tavnou pistolí, zvenčí olepeny černým plastovým L profilem (za pomoci chemoprénu), aby se zvýšila odolnost proti otloukání při přepravě. Nahoru pak přišlo víko s přesahem, olemovaným hliníkovým U profilem. Spodní vnější rohy dostaly ještě kovové rožky. Ty jsou, stejně jako hliníkové lemování víka a panty, přinýtované.
Vevitř je pak systém přepážek, úchytů a závěsů, která pojme dvě kompletní letadla (F5J + RCEV) a anemometr i se stožárem. Nebyl by problém tam při jiném uspořádání ustájit i tři F5Jčka...
Rozměr byl vypočítán nejen podle velikosti letadel, ale i tak, aby se celý ten vehikl vešel do mého přibližovadla, aniž bych musel udělat cokoliv jiného než sklopit 1/3 zadních sedaček (Citroen C5 hatchback). Ovšem je pravda, že do Felicie bych to asi tak jednoduše nedal
Jo, i tohle se tam vejde

Vlastní větrné měřidlo ze 7m rybářského biče (použity 4m), DIY stojanu pod kolo auta, cyklocomputeru a
náhradního čidla pro meteostanici
. Na fotce ještě s přidělaným Radimovým Windmasterem na špici (pomocí něj se dělala kalibrace)