To, že po nějaké době, jinak dobré servo HS45, začne vrčet, je známá věc. Jedno takové mě zlobilo loni na klapce, vyměnil jsem ho, časem začalo vrčet i to nové. Měl jsem tak už tři HS45, jedno od začátku bez vady v křídle, druhé a třetí "vrčavé" v křídle a v šuplíku. Největší problém je v tom, že potenciometr je součástí krabičky, tudíž se nedá servisovat. Ocitly se tedy na seznamu zakázaných serv.
Včera jsem ale změnil názor. Nejdříve jsem mírně přitlačil na běžec tak, abych ho více přihnul ke středu, tím by měl jezdit po nedotčené dráze, bohužel žádná změna. Servu stačí nepatrná odchylka od ustáleného stavu a jak začne hledat novou polohu, rozvrčí se (rozkmitá se). Dříve jsem vždy po rozborce jakéhokoliv serva, pro klid duše, mazal převody silikonovou vazelínou (mažou se s ní rybářské muškařské šňůry). Když jsem včera viděl ty nenamazané převody v tomto servu, napadlo mě, že i nepatrná mikrovůle převodů může způsobit to rozkmitání. Do každého kolečka jsem nacpal mezi zoubky tuto vazelínu, nakonec jsem ji napatlal i na odporovou dráhu poťáku, aby běžec pěkně klouzal.
Světe div se, serva jezdí jak hodinky bez náznaku vrčení, i tu nejmenší změnu pulsu v pohodě dojede a stojí